tirsdag 4. mai 2010

Ha Noi og Ha Long

Chúc mừng chào trong cửa!
(Vær hilset og hallo i luken.)

Vietnam er en sosialistisk republikk og 1. mai er en viktig merkedag her borte. I helgen var det i tillegg 35 år siden reforeningen mellom nord og sør. Så både fredag og mandag var offentlige helligdager og vi hadde fri fra skole og jobb. Da er det bare å komme seg ut og utforske landet!
Vi reiste nordover til hovedstaden Hanoi.
I Hanoi bor det 40 nordmenn, og en av dem er Gunnar som er fra Porsgrunn og som pappa Per har gått på skole med for mange år siden. Vi fikk bo hos Gunnar, Nina, Julie, Aksel og Wilhelm, og for oss var det herlig å møte noen norske barn på samme alder. På bildet over titter Julie på 10 år og Ester utover en av hovedgatene i Hanoi.
Her er Jenny og Julie på drosjetur til en berømt pagode som heter Temple of literature.
Her er Ester foran Vietnams første universitet fra år 1070. Legg merke til skilpadden bak Ester. Det er mange av både levende og steinharde skilpadder i pagoden, og disse symboliserer et lang liv for dem som har tatt eksamen ved universitetet.
Jentene foran en av mange dammer som har skilpadder inne på Temple of literature.
Vi takker Gunnar og Nina for at vi fikk lov å bo hos dem, og håper at vi møtes igjen i Vietnam snart. Her er vi forresten på en veldig bra Vietnamesisk restaurant i Hanoi. Barna er bak kamera....Etter Hanoi reiste vi ut til Ha Long Bay som er Vietnams mest berømte turistmål, og som ligger mot grensen mot Kina. Vi overnattet i en junk som sees på bildet over, og seilte rundt i det fantastiske landskapet.
Ha Long bay består av 1960 øyer av kalkstein og har vært på UNESCOs verdensarvliste siden 1994. Øyene har fantastiske formasjoner og kalles limestone peaks.
Damene er klare til avgang med junken vår. Vi bodde i luksus....
... men de som bor i husbåt ute i bukta bor ikke fullt så fett.
Det er mange som lever av fiske og de bor i båtene sine også.
Dama på bildet over rodde bort til oss for å selge skjell.
Vi så mange kalksteinsgrotter langs turen og de har både stalaktitter og stalagmitter.
Vi klatret opp i fjellet og gikk inn i en enorm hule. Der var det fantastiske stalaktitter, og utrolige figurer som er skapt naturlig.
Slik så det ut mot sjøen da vi kom ut av hula. Det var ekstra mange junker med turister denne dagen fordi at mange hadde langhelg i Vietnam.

Da vi kom ned til junken var det mange som kom i små båter og ville selge masse rart til oss.
Tassen på bildet under hadde fått på seg smoking og ville selge gulrøtter til oss.
På kvelden fisket vi blekksprut og flyvefisk i et lys fra junken. Det var veldig spennende fordi det var bekmørkt der vi overnattet. De franske og vietnamesiske gjestene ombord fikk ingenting, men vi fikk masse på kroken.

Vi rodde gjennom en hule og kom inn i en flott lagune på Monkey island. Hvorfor øya hadde fått det navnet skal det være mulig å gjette seg til ved å se på bildene under.
Vi matet selvfølgelig apekattene med bananer, men vi fikk ikke lov til å gå i land for å hilse på forfedrene våre.Vi hadde et par herlige dager i Ha Long Bay selvom det sikkert hadde vært ennå finere hvis det hadde vært sol. Men det var varmt nok, og det var egentlig litt deilig å komme seg bort fra evig sol og mer enn 30 grader i Vung Tau.
Før vi fløy hjem overnattet vi en annen by i nord som heter Hai Phung. Dette er den viktigste havnebyen i Vietnam, og har flere skipsverft enn hele sørnorge tilsammen. Vi møtte ingen som kunne engelsk, og vi ble temmelig beglodd, så det er tydelig at de ikke er vant til å se blondiner fra Europa der oppe.
Jenny fikk kjøpt seg litt utstyr til skilpadda si, men ellers var det fint lite å ta bilde av i Hai Phung.

Og nå er det leggetid.
Qua đêm!

2 kommentarer:

  1. Hei hei.
    Nå har Johanne, Magnus og tante Kjersti sett på alle de fine bildene, mens de andre er på korpset. Vi syns det så veldig gøy ut å bo på en båt, og spennende å gå i en hule. Johanne syns det så gøy ut med apekatter, og veldig spennende å fiske om kvelden.
    Vi har sett på de andre bildene også, og syns dere opplever masse spennende og det er veldig fjernt for oss i Norge. Men vi opplever litt hverdagsting her hjemme, så følg med på mail. Ha det godt.
    Klemmer fra Johanne, Magnus og tante Kjersti

    SvarSlett
  2. Hei på dere:) Dette var kjempekoselig å lese. Nå er jo Arvid kommet hjem og vi har avsluttet vårt "eventyr" i Vietnam, derfor ble jeg kjempegla når Arvid viste meg denne bloggen deres. Da kan vi lese og følge med og leve litt i Vietnam gjennom dere.:) Vi som dere har jo hatt det utrolig flott og har hatt mange flotte og merkelige opplevelser som vi nok aldri kommer til og oppleve maken til. Vi er kjempeglade for at vi tok sjansen og flyttet ned, selv om vi er litt misunnelige på dere som har så mange andre norske der nede og:) Vi kom jo som første for STX og det var jo litt stusselig i perioder og ikke ha andre Norske og snakke med. Men vi ble jo kjent med mange flotte mennesker fra Vietnam og synes nå det er veldig trist at vi ikke får møte de igjen. Det blir forhåpentligvis en ferie til Vung Tau om noen år.
    Vi ønsker dere alt godt den tiden dere har igjen der nede.
    Beste hilsner fra Arvid, Edel, Kelvin, Benedicte og Eskil:)

    SvarSlett